Stad Vilvoorde, ABVV, Linx+ EN Curieus Vilvoorde herdenken 20 jaar sluiting Renault.

Op 27 februari 1997 kondigde de directie van Renault abrupt de sluiting aan van de vestiging in Vilvoorde. 3 098 mensen verloren hierdoor hun werk. Een drastische herstructurering op zo’n grote schaal was ongezien in België, met een maandenlange bezetting, betogingen en onderhandelingen tot gevolg. Na vijf maanden werd er een sociaal akkoord bereikt en één jaar na de sluiting ging als belangrijkste uitkomst van de sociale actie de wet-Renault van kracht.

Om deze gebeurtenissen te herdenken, organiseert stad Vilvoorde in samenwerking met ABVV, Linx+ en Curieus Vilvoorde nu twintig jaar later een herdenkingsweekend met tentoonstelling en andere activiteiten van vrijdag 24 februari tot en met maandag 27 februari.

Oude fabrieksgebouwen

Voor het herdenkingsweekend zal er een tentoonstelling opgezet worden in de oude fabrieksgebouwen van de Renault-vestiging op de Schaarbeeklei. De tentoonstelling zal focussen op de geschiedenis van Renault Vilvoorde, het leven rond de fabriek en de onverwachte sluiting op 27 februari 1997. Verder zullen ook het conflict, de afbouw en de gevolgen van de sluiting in de tentoonstelling aan bod komen.

Op donderdag 23 en vrijdag 24 februari wordt de tentoonstelling opengesteld voor de laatstejaars uit het secundair onderwijs in Vilvoorde en Machelen. De leerlingen kunnen tijdens de schooluren de tentoonstelling bezoeken onder begeleiding van voormalige arbeiders en betrokkenen van de sociale actie in 1997. Zij vertellen uit eerste hand hoe zij het werken in de gewezen Renault-fabriek hebben ervaren, hoe zij de dag van de sluiting en de maanden van sociale actie die daarop volgden, hebben beleefd.

Op vrijdagavond 24 februari zal de tentoonstelling officieel geopend worden in aanwezigheid van betrokkenen en genodigden.

Grote publiek

“Het Renault-drama is tot op vandaag nog voelbaar bij heel wat voormalige werknemers en hun gezinnen.”, benadrukt burgemeester Hans Bonte. “Anderzijds blijft de sociale strijd tegen de sluiting een mijlpaal in de Belgische en Europese sociale geschiedenis.”

Om stil te staan bij deze gebeurtenissen, is de tentoonstelling op zaterdag 25 en zondag 26 februari 2017 open voor het grote publiek. Iedereen is welkom om één van de rondleidingen op vaste tijdstippen te volgen. De sociaal-culturele vereniging Curieus Vilvoorde en Linx+ Vlaams-Brabant houden ter plaatse tijdens het weekend een pop-upbar open.

Herdenkingsmoment

Op maandag 27 februari 2017, precies twintig jaar na de sluiting van Renault Vilvoorde, wordt door de vakbond een herdenkingsmoment gehouden. ABVV Metaal Vlaams-Brabant wil via deze weg de mensen bedanken die twintig jaar geleden mee de sociale actie gevoerd hebben.

Tijdens deze dag brengen zij een bezoek aan de oude fabrieksgebouwen van Renault en houden zij halt bij het kunstwerk ‘De Vuist’ van de Vilvoordse beeldhouwer Rik Poot op de rotonde aan de Woluwelaan en de Luchthavenlaan. De 8-meter hoge stalen gebalde vuist staat symbool voor de sociale actie die na de sluiting van de Renault-vestiging gevoerd werd in 1997. Kunstenaar Rik Poot kon voor het realiseren van het kunstwerk destijds rekenen op de hulp van een paar voormalige Renault-lassers.

Datum: 
maandag, 27 februari, 2017 - 00:00
Plaats: 
Herdenkingsweekend Renault-fabrieken
Schaarbeeklei
1800 Vilvoorde