“De stad Landen moet zelf die roze zakken ophalen”

Omdat de inwoners van Landen zelf moeten instaan om hun roze zakken weg te brengen besloot de PVDA-afdeling van Landen voor een keer die roze zakken van wie er om vroeg op te gaan halen en weg te brengen. Die “roze zakkenactie” kende veel bijval en tal van inwoners spraken hun waardering uit voor de actie.

De PVDA wil dat de nieuwe roze zakken voor zachte plastics door de gemeente zelf worden opgehaald, zonder meerkost. Om die vraag kracht bij te zetten voerde de plaatselijke afdeling een roze zakkenactie. Drie zaterdagen worden in een aantal stadswijken en deelgemeenten de roze zakken opgehaald bij wie zich opgeeft en tegelijk worden de inwoners een petitie ter ondertekening voorgelegd. De eerste zaterdag ging door op 25 maart en was meteen een schot in de roos. Bij een zestigtal gezinnen werden 240 zakken opgehaald. Tegelijk tekenden 68 mensen de petitie.

De actie kende veel bijval en tal van inwoners feliciteerden ons met ons project. Een mevrouw van een appartementsblok trommelde haar buren op om de petitie mee te komen tekenen. Een andere familie zei dat ze steeds voor de groenen gestemd hadden, maar nu overwegen van voor de PVDA te stemmen omdat de partij het sociale met de milieuproblematiek weet te verbinden. Bij de apotheek, een paar dagen later, vroeg de apothekeres of we de petitie bij hadden om te kunnen tekenen. En wat ook opviel, sommigen begonnen spontaan over Raoul Hedebouw, die ze ondertussen al goed kennen.

Toen we die zaterdag met de remorque er op uit trokken stonden de mensen ons al op te wachten. Blijkbaar had de tam-tam goed gewerkt in Landen...

Binnenkort is Neerwinden aan de beurt en dan volgt Walshoutem.

Rudi Scalais