The making of... Working Class Music

Op zaterdag 30 mei moet je in Landen zijn voor de 'Working Class Music' fuif waar de plaatselijke PVDA­afdeling haar werkjaar mee afsluit. Het is de eerste keer dat ze zich aan de organisatie van zo'n muziekavond waagt. Wat bezielt hen en vooral waarom doen ze dat? We vroeger het hen op het 1 Mei­feest in Kessel-­lo.

“We wilden de mensen ook eens iets bieden op cultureel en muzikaal vlak” verduidelijkt Rudy, als ik hem vraag waarom ze zo'n muziekfuif organiseren. “Het wordt een avond voor een zeer gevarieerd publiek: zowel voor jong als voor wat ouder, zowel voor linkse mensen als voor mensen die niet zo uitgesproken politiek bezig zijn... Het wordt een fuif voor iedereen in feite. We wilden ook eens iets breder gaan, de partij voor een breder publiek bekend maken, verder gaan dan samenkomen met louter gelijkgezinden, uit de kring van 'ons kent ons' treden. Ze komen voor de muziek en maken tegelijk kennis met de partij en met Comac, die mee helpt bij de organisatie. “We draaien de rollen eens om, besluit Katrien, in plaats dat wij naar het volk gaan, komt het volk naar ons, in een plezante en positieve ambiance”. “We willen ook de jongeren laten kennis maken met Comac, met ManiFiesta... Daarom nodigen we de directeur van ManiFiesta, Rik Vermeersch uit om zijn feest voor te stellen.” Gerrit: “Tegelijk werken wij voor dit feest samen met de PVDA-­afdelingen van Sint-­Truiden en Tienen hier in de regio. Want het is de eerste keer dat we zoiets groot doen.”

Vertel eens iets over de groepen die we te zien gaan krijgen?
Rudy:” Er zijn niet minder dan drie groepen die live gaan spelen. 'Bacon Fat' is een Landense groep die eigentijdse rock ' roll brengt. Dan is er Pastis, hun muziek is een mengeling van reggae, ska, balkan... het is feestelijke muziek. Ik heb me laten vertellen dat ze ook een nummer maakten tegen de GAS-­boetes... Eigenlijk is het idee van deze Working Class Music ontstaan na het optreden van deze groep vorig jaar op ManiFiesta. Als derde groep treedt Rag and Bone op, het is een covergroep die pop en rock brengt. Bij die band speelt Jos Castro, een bekend figuur in Landen die hier het jeugdhuis 'Kabouter' oprichtte begin de jaren tachtig. Hij kent ook de partij van in de Amada­jaren.

Hoe loopt de promotie?
Rudy, Katrien:” We verdelen onze flyers op muziekevenementen en deze week zijn we nog affiches gaan brengen bij de kleine zelfstandigen en hen gevraagd ons te sponsoren. Ook de verkoop van de tickets verloopt vlot. We hebben de prijs ervan erg laag kunnen houden, door met de muziekgroepen te onderhandelen. Vier euro in voorverkoop en vijf euro aan de kassa. Dat is erg weinig. Daarom moeten we het financiëel aspect van de zaak goed in 't oog houden, we willen er ons broek niet aan scheuren. We hebben bij het plannen van dit evenement ook hulp gekregen van de Cultuurraad van de stad Landen. Daar komt heel wat bij kijken, het is een hele bureaucratie, met heel wat reglementen en voorschriften. Positief is ook dat we zo heel wat nieuwe mensen hebben leren kennen en contacten leggen.

Ik hoor het al, het wordt ongetwijfeld een succes!

Free Van Doorslaer