Werknemer Jan blikt terug op Renault-Vilvoorde 20 jaar later (artikel in De Wereld Morgen 28-2-2017)

Op 27 februari 1997 viel het doek over Renault-Vilvoorde. Voor duizenden mensen, gezinnen, nevenbedrijven kwam een dramatisch einde aan jaren stabiele werkzekerheid. Jan Dereymaeker was één van hen. Twintig jaar later bracht hij collega's van toen samen voor enkele emotionele herdenkingsmomenten en voor de documentaire 'Renault-Vilvoorde 20 jaar later'.

Ik schat dat er een 600-tal vroegere arbeiders en bedienden van Renault naar de drie herdenkingsmomenten van de sluiting zijn gekomen, velen met familie en vrienden. Ook de media beseften vlug dat ze op ruime belangstelling konden rekenen. Zowel radio, tv als de pers waren op de afspraak. Case closed? Neen, het viel op dat de geslagen wonden nog niet geheeld zijn en de woede nog steeds groot is.

Misschien merk je dat nog het meest bij hen die vandaag niets meer over Renault willen horen. Zo vertelt Chris Noë, één van de vier Noë-broers die ooit bij Renault werkten, in de krant De Tijd van 25 februari, dat “als Renault op TV komt zap ik weg. Het rijt oude wonden open. Ik kan steeds minder tegen onrecht. Zoals dat gedoe met die intercommunales bijvoorbeeld."

Ik ontmoette de voorbije dagen onder meer Walter die ik 20 jaar lang niet meer had gezien. Hij vertelde me dat hij ziek was geworden. Ik zag ook Anne-Claire van “den bureau central” die nog steeds kwaad wordt als er een bedrijf wordt gesloten. Patrick belde me dat hij voor Radio 2 drie nummers mocht aanvragen en dat het deugd deed toen hij de stem hoorde van Tracy Chapman met haar Revolution.

Guido, ooit kwaliteitscontroleur bij Renault, vroeg me waarom de vakbonden maandag 27 februari niet samen een optocht organiseerden naar De Vuist. Onze slogan was toch ‘Tous ensemble’? 

Twintig jaar later sta ik voor de poorten van de fabriek en denk even: “We gaan Renault terug openen”. De fabriek staat er immers nog altijd, zij het ontmanteld, als een gevild konijn.

...

Volledig artikel in De Wereld Morgen (28 februari 2017)
Werknemer Jan blikt terug op Renault-Vilvoorde 20 jaar later

Artikel in Solidair (24 februari 2017) :
Sluiting Renault februari  Vilvoorde: “Vijf minuten stilte, vijf maanden strijd”