Skip to content

In Vilvoorde heeft het stadsbestuur gemiddeld 5,4 betaalde mandaten

In Vilvoorde heeft het stadsbestuur gemiddeld 5,4 betaalde mandaten

Het college in Vilvoorde heeft de handen vol. Gemiddeld hebben de schepenen en burgemeester er 5,4 betaalde mandaten. Maar wat verdienen deze politici hieraan? De PVDA vraagt de volledige transparantie hierover.

Cumulkampioen in onze stad is Open-VLD'er Jo De Ro met negen betaalde mandaten. Maar liefst drie mandaten oefent De Ro uit bij de intercommunale Sibelgas. Ook schepen Serkeyn (s.pa) oefent hier een mandaat uit. Rond deze intercommunale hangt erg veel mist. Het is Elke Roex die de bal aan het rollen bracht. In het weekblad Knack getuigt ze zonder blad voor de mond te nemen. 'Vanaf dag één vond ik mijn jaarlijkse vergoeding van 13.000 euro bruto buiten proportie', zegt ze. 'De werking van de intercommunale was bovendien niet transparant. Tijdens de eerste vergadering werd ik al op de vingers getikt omdat ik kritische vragen had voorbereid.' Voor Roex was de maat vol toen Sibelgas de Brusselse gemeenten, waar de intercommunale al lang geen aardgas meer leverde, voor nog eens zes jaar aan boord wilde houden. 'Een pure nepconstructie. Zo kon Sibelgas een intergewestelijke intercommunale blijven waardoor bestuurders er meer konden verdienen dan de maximumgrens die de Vlaamse overheid oplegt: 205 euro bruto per maand.' Met de PVDA vragen we ons af welke vergoedingen deze intercommunale tegenwoordig uitkeert. In de eerste plaats richten we ons dan ook tot de heren De Ro en Serkeyn om hun zitpenningen openbaar te maken. Daarnaast vragen we ook naar het voltallige college om transparant te zijn in de bedragen die zij opstrijken in intercommunales. Op deze manier moet het mogelijk te zijn om na te gaan wat politici in totaal, zowel publiek en privaat, verdienen.

Het is al  twee jaar geleden, op 5 maart 2015, dat we met de PVDA  een wetsvoorstel hebben ingediend om het vermogen van politici openbaar te maken. Wij stellen voor dat er een maximumplafond komt voor politici. Met name drie keer het mediaan loon in ons land, en dat ligt op 1.950 euro netto. Mediaan, dat wil zeggen dat de helft van de Belgische salaristrekkers minder verdient, en dat de helft meer verdient. Een maximumbedrag van 5.850 euro, alles inbegrepen. Met alles bedoelen we: alles. Dus niet alleen publieke mandaten incluis, maar ook (en vooral) de mandaten in de privé incluis. En alle andere extralegale voordelen incluis, zoals belastingaftrek, vervoersonkosten, enzovoort. Dat maximumplafond zou alleen mogen bereikt worden door ministers, niet door lokale schepenen of gewone volksvertegenwoordigers. Een burgemeester zoals in Vilvoorde die pakweg 10.000 euro per maand verdient lijkt ons geen goed idee. Voor onszelf zijn we een pak strenger. PVDA'ers in een publieke functie blijven leven met een gemiddeld werknemersloon. Waarom dat principe? Omdat we in deze samenleving maar al te goed de verlokkingen van het grote geld kennen en de reusachtige schade die corruptie en zelfverrijking aanbrengt. Want wanneer men niet leeft zoals men denkt, gaat men denken zoals men leeft.

(De cijfers die in dit artikel gebruikt worden zijn afkomstig van De Tijd)