Het recht op actievoeren is een grondrecht dat zelfs in tijden van pandemie moet gerespecteerd worden. De federale overheid laat dan ook onder strikte voorwaarden sociale acties toe. Maar in Aarschot beslist burgemeester Gwendolyn Rutten op eigen houtje om sociale acties op haar grondgebied te verbieden. Wij overwegen juridische stappen te nemen om het recht op actievoeren af te dwingen, stelt Sander Vandecapelle, provinciaal voorzitter van de partij
“Met een kort mailtje vanuit de administratie vernemen wij vandaag dat actievoeren onder geen beding is toegelaten op het openbaar domein en dat we geen toelating zouden krijgen voor onze 1 mei-actie in het stadspark van Aarschot”, vertelt Sander Vandecapelle.
Na een poging om telefonisch contact op te nemen met de burgemeester, om te bekijken of er samen een oplossing kon gevonden worden, kwam er enkel een mail van burgemeester Rutten dat ze geen toelating wou geven.
Nochtans was de aanvraag volledig volgens het boekje gebeurd en binnen het kader van de op dit moment geldende corona-beperkingen. De aanvraag had een groene en dus positieve beoordeling gekregen van het COVID Event Risk Model. Er zouden cirkels worden aangebracht voor verschillende bubbels op anderhalve meter van elkaar, de deelnemers zouden gedurende de korte actie heel de tijd afstand bewaren en het mondmasker ophouden en de organisatoren voorzagen corona-stewards en een inschrijvingslijst voor eventuele contact tracing indien dat achteraf nodig zou blijken.
Corona mag niet misbruikt worden om het democratisch recht om actie te voeren aan banden te leggen. “Het is niet voor niets dat statische betogingen op dit moment worden toegelaten. Dat is omdat het recht op vrije meningsuiting en het recht op actievoeren, ook in tijden van pandemie, moet gerespecteerd worden. Een burgemeester kan dat grondrecht niet zomaar naast zich neerleggen”, reageert Sander Vandecapelle.
“Er is geen enkel democratisch debat geweest dat verklaart om in Aarschot strenger op te treden dan in de rest van het land. Bovendien is Aarschot op geen enkel ander vlak strenger dan wat door het overlegcomité wordt opgelegd. Ook de afgesproken federale versoepelingen worden momenteel in Aarschot doorgevoerd. Enkel voor het recht op actievoeren lijkt de burgemeester strenger op te treden dan wat door het overlegcomité wordt toegelaten. In Turnhout wilde de burgemeester ook een actie verbieden, maar gelukkig is daar de Antwerpse gouverneur tussengekomen en kan de actie doorgaan.
De Open VLD is de eerste om zich op te werpen als de verdediger van de vrijheid. Wanneer puntje bij paaltje komt, zijn ze ook de eerste om de vrijheid van actievoeren tegen te houden.
1 mei is voor de PVDA en voor haar achterban een zeer belangrijke actiedag. 1 mei is een officiële feestdag en hoogdag voor de internationale arbeidersbeweging. Die actiedag kan uiteraard niet zomaar op een ander moment worden hernomen. Het is de werkende klasse die tijdens deze coronacrisis de grootste risico’s moet nemen en tegelijk het land draaiende houdt. In het voorjaar kregen de coronahelden nog applaus, maar nu moeten ze zwijgen en moeten ze tevreden zijn met kruimels. Net om die redenen is het, ook in tijden van crisis, nodig om onze stem te laten horen.
Als linkse partij stellen wij ons de vraag of de burgemeester bij het verbod op acties soloslim speelt. “Is deze strengere aanpak doorgesproken in het schepencollege? Het zou toch straf zijn dat alle partijen in het schepencollege achter een verbod op een corona-veilige 1 mei-actie zouden staan. Het lijkt er sterk op dat burgemeester Rutten hier haar macht misbruikt.
Woensdagavond 28 april stuurde PVDA een ingebrekestelling uit, zodat burgemeester Rutten haar fout nog kan inzien en alsnog toelating kan geven voor de actie. “Als burgemeester Rutten bij haar verbod blijft, dan zullen wij verdere politieke en juridische stappen nemen, maar we hopen uiteraard dat het zo ver niet hoeft te komen”, besluit Vandecapelle.