Skip to content

De Vuist 2024

De Vuist 2024

 

Solidariteitsprijs De Vuist 2024

Solidariteit in de dagelijkse praktijk uitdragen zit in ons DNA. Daarom staan we elk jaar graag even stil bij een selectie mensen en organisaties die dit dagelijks uitdragen. Deze Vlaams-Brabantse toppers extra in de schijnwerpers plaatsen en een bloemetje aanreiken doen we dan ook graag. Geen betere plaats om dit te doen dan tijdens onze nieuwjaarsreceptie.

Hieronder vinden jullie onze genomineerden voor deze “De Vuist” -prijs waarop jullie kunnen stemmen tot en met 25 januari 2024.

 

Delhaiziens

Delhaize

In het voorjaar leidde de strijd bij Delhaize, ondanks het onvermijdelijke franchiseringstraject, tot belangrijke overwinningen voor de werknemers. De rechtbank verklaarde het betogingsverbod nietig, een cruciaal precedent voor toekomstige protestrechten. Ondanks de geschatte kostprijs van 195 miljoen euro voor Delhaize, toonde het krachtige verzet aan dat werkgevers twee keer zullen nadenken alvorens soortgelijke tactieken toe te passen. De werknemers dwongen ook toegevingen af, waaronder premies en garanties, waardoor de boodschap werd versterkt dat vastberadenheid en collectieve actie vruchten afwerpen. Strijd loont!

Werknemers Luchthaven

Luchthaven

Toen de werknemers van de luchthaven wapens tussen de vracht ontdekte met bestemming Israël, is het werk onmiddellijk stilgelegd en zijn de vakbonden gecontacteerd. Het pamflet van het gemeenschappelijk vakbondsfront waarin stond dat de transportwerknemers geen wapens meer wensen af te handelen, een oproep tot vrede in het Midden-Oosten en het opvolgen van de wetgeving betreffende wapentransporten werd internationaal opgepikt en opgevolgd.

Vuur vzw

Vuurvzw

Vuur VZW is een actief solidariteitsnetwerk van burgers in Landen dat humanitaire hulp biedt aan zowel mensen op de vlucht als lokale dak- en thuislozen. In de zomer van 2018 werden mensen op de vlucht, voornamelijk jongeren tussen 15 en 25 jaar oud uit Eritrea of Ethiopië, geconfronteerd met moeilijkheden op hun weg naar het Verenigd Koninkrijk. Ze verbleven onder de brug van de E40, soms voor maanden, soms slechts voor één dag, in de hoop een vrachtwagen te vinden die hen naar Engeland kon brengen. Het burgerinitiatief 'Landen Solidair', een project van Vuur VZW, is ontstaan om deze jongeren te ondersteunen. Vuur VZW strekt zich uit naar alle mensen zonder (tijdelijk) onderdak en werkt samen met andere organisaties.

KULeuven4Palestine

KUL

KULeuven4Palestine is een beweging van studenten, alumni en personeel van KU Leuven met diverse achtergronden, verenigd in solidariteit met Palestina en het Palestijnse volk tegen voortdurende kolonisatie. In hun missieverklaring eisen ze onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren in Palestina, opheffing van de belegering van Gaza en een einde aan Israëls moorddadige etnische zuivering en kolonisatie. Ze roepen op tot een duidelijk standpunt van de universiteit tegen de lopende genocide. KULeuven4Palestine benadrukt de cruciale rol van de Palestijnse strijd in wereldwijde bevrijdingsbewegingen, roept op tot boycot, desinvestering en sancties, en pleit voor decolonisatie binnen de academische ruimte. Ze nodigen anderen uit om zich bij hun acties aan te sluiten, zoals het lezen van de verklaring in klassen, het ondertekenen van petities en deelname aan informatieve evenementen.

 
 

Stem hier