Nieuws - PVDA Vlaams-Brabant

Fijn stof: niks fijn, niks tof - Vlaams-Brabant

Geschreven door Admin | 12 juni 2018

Op het Heldenplein in Vilvoorde startte de PVDA op 2 december 2015 een opmerkelijke campagne voor meetpunten fijn stof in de gemeenten Vilvoorde en Grimbergen. De partij wil mensen die dicht bij de autosnelweg wonen, informeren over hoeveel fijn stof er in de lucht hangt en wat de gevaren ervan zijn.

Op het Heldenplein kreeg "het paard" van Rik Poot een mondmasker als bescherming tegen het fijn stof. Ook de actievoerders droegen die maskers. Fijn stof is schadelijk voor iedereen. Wonen op minder dan 300 meter van een snelweg kan je vergelijken met het roken van 17 sigaretten per dag. Tot op 1,5 kilometer van een autostrade wordt er verminderde longontwikkeling van kinderen vastgesteld. Helaas ligt het enige meetpunt fijn stof in de regio Vilvoorde-Grimbergen op meer dan 2,5 kilometer van de autostrades, ergens in de buurt van het kerkhof van Vilvoorde. Buiten de gevaarlijkste zone, dus. Dat terwijl er veertien kleuter- en lagere scholen in Grimbergen en Vilvoorde binnen deze gevarenzone liggen.

Sander Barrez, PVDA: ‘De inwoners van Vilvoorde en Grimbergen hebben recht op correcte informatie. Computermodellen van de Vlaamse Milieumaatschappij geven aan dat de luchtkwaliteit in onze gemeenten slecht is. Bovendien plant men in onze regio de komende jaren heel wat bouwprojecten die de verkeersdrukte nog doen toenemen. Daarom vindt de PVDA dat het hoog tijd is om te beginnen met fijn stof te meten waar het moet, daar waar de mensen leven en werken.’

In Vilvoorde en Grimbergen starten de lokale PVDA afdelingen in samenwerking met Geneeskunde voor het Volk een grootschalige campagne rond fijn stof. Via 30.000 folders en raamaffiches worden de inwoners opgeroepen om deel te nemen aan één van de drie infoavonden die de partij organiseert rond het thema. Bovendien lanceert de partij in beide gemeenten gelijktijdig een petitiecampagne om via een burgerinitiatief het thema fijn stof op de politieke agenda te plaatsen. Een uniek initiatief in Vlaanderen.