Skip to content

Optreden van extreemrechtse band afgelast na protest

Optreden van extreemrechtse band afgelast na protest

Dankzij actie van klanten, onze leden van PVDA Zuid-Hageland en andere anti-fascisten is het omstreden optreden van deze fascistische band geannuleerd.

 

De Poolse metalband Graveland, en meer bepaald zanger Rob Darken, zorgde in februari al voor heel wat commotie in Diest. En dat terwijl het optreden pas eind april op het progamma stond van café Hell in Diest. Maar het waren de klanten, lokale leden en andere anti-fascisten die de kat de bel aanbonden en de stad op de hoogte bracht.

“We kregen van verschillende mensen, vaste klanten van het café zelfs, weten dat deze band op het programma staat. De voorverkoop loopt blijkbaar als een trein. Een persoon stuurde ons een mail met de mededeling “die man komt uit een rechts milieu. Ik respecteer ieders mening, maar deze verkondigingen zijn een brug te ver.’ Wel, ik deel net als die persoon deze mening. we leven in een vrij land en ook ik respecteer ieders mening of geloof; maar neonazisme kunnen we niet laten verkondigen. Dat kan écht niet in onze stad. De politie is nu volop bezig met te onderzoeken of er inderdaad linken zijn. Blijkbaar zijn er reeds 150 tickets in voorverkoop de deur uit. We wachten het onderzoek af, maar àls het inderdaad zo zou zijn dat die banden er zijn, zijn we genoodzaakt in te grijpen en het optreden van de groep te verbieden.” zei de burgemeester Christophe De Graef in februari.

 

De spilfiguur van Graveland is frontman Rob ‘Darken’ Fidali, die in 1992 met de band begon. Sindsdien wordt die vaak beschouwd als een ‘NSBM’-band – een afkorting die staat voor ‘national socialist black metal’. In een nummer als ‘Four wings of the sun’ zingt Darken onder meer over ‘the light of the Aryan knowledge’. Maar het zijn vooral interviews met de Pool die voor beroering zorgen: in een interview met Decibel uit 2006 geeft Darken aan dat hij gelooft in ‘een heidens nationalisme’ dat gebaseerd is op ‘de segregatie van culturen.’ In datzelfde interview betoogde Darken ook dat er een ‘Racial holy war’ zat aan te komen waarbij het blanke ras zich zou moeten verdedigen.


Dit bewijsmateriaal en het protest tegen de komst van Graveland heeft ervoor gezorgd dat ze de stekker uit het optreden moesten trekken.
Dankzij actie van klanten, onze leden van PVDA Zuid-Hageland en andere anti-fascisten is het omstreden optreden van deze groep (die openlijke banden en sympathieën heeft met het neo-nazisme) geannuleerd.

 

Je kan de Facebook-pagina van onze afdeling Zuid-Hageland hier terugvinden om op de hoogte te blijven van hun acties en activiteiten: PVDA Zuid-Hageland