Skip to content

Van pakjessorteerder op de luchthaven naar de Kamer: Kemal Bilmez lijsttrekker PVDA

Van pakjessorteerder op de luchthaven naar de Kamer: Kemal Bilmez lijsttrekker PVDA

De PVDA stelt Kemal Bilmez (29) voor als lijsttrekker voor de federale verkiezingen in Vlaams-Brabant. “Toen ik werkte op de luchthaven drong door hoe hard de beslissingen van de federale regering een impact hebben op mijn leven: de hoge energiefacturen, het blokkeren van de lonen en de dure voedselprijzen, in tegenstelling tot de duurbetaalde politici in het parlement voel ik dat wel in mijn portemonnee”, reageert Bilmez. “Dat heeft mij gemotiveerd om deze uitdaging aan te gaan: na de verkiezingen wil ik de stem van de werkende mensen vertegenwoordigen in het federaal parlement. Dat is nodig: zoals de prijzen nu stijgen, is het voor mij en vele anderen onhoudbaar om rond te komen.”  

Kemal Bilmez is een bekend gezicht in het verenigingsleven in Dilbeek als voormalig hoofdleider van de chiro en bestuurslid van het jeugdhuis. Maar in de nationale politiek is hij, voorlopig nog, een onbekend gezicht. Toch is hij ambitieus. “Met de PVDA willen we voor het eerst iemand naar de Kamer sturen vanuit Vlaams-Brabant. Dat is belangrijk, want we zijn de enige partij die echt luistert naar de problemen van het werkvolk. Zij moeten krijgen waar ze recht op hebben: een pensioen op 65 jaar, deftige lonen en een betaalbaar leven”, reageert Bilmez. “Het zou bovendien goed zijn indien er meer arbeiders zoals mijzelf in het parlement verkozen geraken. Wij voelen als geen ander de impact van de asociale beslissingen van de regering. En het moeten ook niet allemaal advocaten of juristen zijn die in het halfrond zitten.”

Als voormalig pakjessorteerder op de luchthaven heeft Bilmez gevoeld hoe de maand doorkomen voor veel werkende mensen een probleem is. Voor hem is de koopkracht een centraal thema voor de verkiezingen. “Ik heb een jaar lang nachtwerk gedaan bij DHL, om op het einde van de maand met 1900 euro netto te moeten overleven. Trek daar 250 euro af voor het vervoer, wat heb je dan nog over?”, reageert Bilmez. Niet alleen de lonen, maar ook de prijzen in de supermarkt zijn volgens hem een groot probleem. “Een volle winkelkar betalen doet vandaag pijn aan mijn hart. Op een jaar tijd zijn de prijzen met 15% gestegen. Daarom wil mijn partij een verlaging van de btw naar 0% op voeding.”