Supermarkt Albert Heijn in Aarschot ging afgelopen zaterdagochtend niet open. Het personeel moest het werk neerleggen om de nodige bescherming te verkrijgen. De directie gaf toe en belooft maatregelen te treffen.

Albert Heijn Aarschot

Voor de allereerste keer legde het personeel van Albert Heijn het werk neer in België. Het werd een staking voor de gezondheid van het personeel en de klanten. Het personeel eiste adequate maatregelen om hen te beschermen tegen Corona. De directie wil de Belgische richtlijnen niet volgen en gaf de werknemers enkel fluohesjes om zich zichtbaar te maken voor de klanten. Zelfs niet alle personeelsleden kregen een fluohesje. Deze maatregel voorkomt uiteraard geen besmetting want het personeel moest nog steeds mensen helpen met vragen en kwam heel de dag onder de mensen. Zij eisen mondmaskers om zichzelf te kunnen beschermen.

Overwinning

Na een halve dag staking haalden ze een overwinning binnen. De directie beloofde beschermend materiaal te voorzien. Ook krijgen de werknemers een verhoging op hun maaltijdcheques, zowel de vaste werknemers als de interimmers. Ze tonen aan dat gezamenlijke strijd loont. Nu zal het er op aankomen dat Albert Heijn zich aan zijn woord houdt.

Met de PVDA gingen we de werknemers een hart onder de riem steken door hun koffiekoeken en mondmaskers te brengen. Een geste die door de werknemers werd geapprecieerd. Wij blijven pleiten voor een echte bescherming van werknemers die vandaag ons land recht houden. Zoals in Oostenrijk vragen we dat er maximum één klant per 20 m2 in de winkel is. Stewards aan de ingang van de winkel en aan de kassa's moeten de instroom begeleiden.