Skip to content

PVDA-basisgroepsleden bezoeken Museum 44 in Meensel-Kiezegem

PVDA-basisgroepsleden bezoeken Museum 44 in Meensel-Kiezegem

Zondagmiddag 19 april 2020: een gegidst bezoek aan Museum 44. Exclusief voor PVDA-basisgroepleden. Hoe komt 't dat zo weinig mensen de tragedie kennen waaraan dit museum in Meensel-Kiezegem is gewijd?

Op zondag 19 april 2020 om 14 uur (zondag na Pasen), organiseert de PVDA Vlaams-Brabant voor (uitsluitend) haar basisgroepsleden een professioneel gegidst bezoek aan Museum 44 in Meensel-Kiezegem.

De centrale vraag die middag luidt: Hoe komt het toch dat “Meensel-Kiezegem” in zekere mate met nevelen en twijfels is omhuld zodat de betekenis van deze tragedie nog steeds niet diep verankerd is in het bewustzijn van onze bevolking? Gelijkaardige fascistische wreedheden in Putten (Nederland), Oradour-sur-Glane (Frankrijk) en Lidice (Tsjechië) staan daar wel in het geheugen van Nederlanders, Fransen en Tsjechen gegrift. Vanwaar het verschil?

In het “herdenkingsmuseum van de oorlogstragedie van augustus 1944” krijg je daar een antwoord op. Museum44 brengt deze “kroniek van aangekondigde wreedheden op eigen volk” op pakkende wijze tot leven. Voor velen werd deze tragedie de eyeopener voor het Vlaams-nationalisme en zijn eindstation, het fascisme.

Na de rondleiding komen twee sprekers aan het woord die de tragedie in het bredere tijdskader duiden. Herwig Lerouge is deskundige op het gebied van Vlaams-nationalisme en fascisme. Hij, behandelt de rechtse beweging tussen de twee wereldoorlogen en legt de band met de hernieuwde opkomst van extreemrechts Vlaams-nationalisme en de verrechtsing die zich vandaag in het algemeen voordoet. Danny Carleer is auteur van het recente boek Zij hadden wel hun redenen. Op de vlucht voor het VNV. Hij zal spreken over de strijd tussen collaboratie en verzet in het oosten van het arrondissement Leuven.

•	11 augustus 2019: de 75-jarige herdenking van de tragedie. Plaatselijke verenigingen en buitenlandse delegaties leggen bloemen neer bij het herdenkingsmonument te Meensel bij het Erekerkhof.


Een stukje geschiedenis

Meensel-Kiezegem. Het is zondag 30 juli 1944. Een gewapend treffen tussen drie leden van de weerstand en enkele plaatselijke collaborateurs eindigt met dood van een lid van de Zwarte Brigade, Gaston Merckx. De gevolgen zijn verschrikkelijk. De collaboratie, onder leiding van enkele Vlaamse fascisten met Duitse ondersteuning, wreekt zich op 1 en 11 augustus met razzia’s in het dorp, waarbij in totaal 95 mensen willekeurig worden opgepakt. 28 onder hen kwamen levend terug maar het merendeel komt in die laatste maanden van de oorlog om in Duitse concentratiekampen.


Praktische info en inschrijven

  • Het museum is in het centrum van Meensel-Kiezegem, Binkomstraat 1, naast de kerk. Gratis parkeren vlakbij.
  • Samenkomst op 1e verdieping van het museum, stipt 14 u.
  • Na de rondleiding en de sprekers gaan we naar het nabije erekerkhof van de slachtoffers
  • Het aantal inschrijvingen is beperkt tot 20 basisgroepsleden is de belangstelling groter, dan komt er misschien een nieuwe datum bij.
  • Prijs minimum 6 euro pp, afhankelijk van het aantal deelnemers, vooraf te betalen via de inschrijving. Eventuele bijbetaling tot een maximumprijs van 10 euro wordt ter plaatse geregeld. Inschrijven doe je op deze agendapagina. De betaalinstructie volgt later.