Het betalend maken van stationsparkings moet volgens de NMBS de nieuwe trend worden in Vlaams-Brabant. Zowel in Aarschot, Tienen en Landen werd bekend gemaakt dat ze de gratis parkings willen afschaffen. De drie steden ontvangen dagelijks duizenden pendelaars die de trein nemen naar hun werk. Zij zijn het grootste slachtoffer van de nieuwe plannen.

Een ramp voor het klimaat

De klimaatsverandering is de grootste uitdaging van de 21ste eeuw. De oplossingen die nodig zijn, moeten radicaal en groot zijn. Maximaal inzetten op openbaar vervoer is hier een onderdeel van. Mensen moeten gestimuleerd worden om de trein of bus te nemen om zich te verplaatsen. In de drie steden nemen duizenden pendelaars elke weekdag de trein naar hun werk. Velen komen hiervoor met de auto naar het station omdat ze ook komen uit de nabijliggende gemeenten. Dit is veel beter dan dat ze de volledige afstand met de auto zouden afleggen. De parkings betalend maken, kan de pendelaars ontmoedigen om de trein nog te nemen  waardoor de CO2-uitstoot enkel zal blijven stijgen. Ook de reizigers die de trein nemen om in het weekend naar Leuven gaan, worden hiermee ontmoedigd. Doordat ze geen abonnement hebben, zullen de kosten voor hen nog veel hoger zijn.

Aantasting van de koopkracht

Betalende parkings betekenen een extra kost voor duizenden werkende mensen. Zij zagen hun koopkracht de laatste jaren dalen met de indexsprong, dalende inkomens en het leven dat duurder wordt, waaronder de prijzen voor het openbaar vervoer. Daarbovenop wilt men dan nog een kost gooien om te parkeren. In Aarschot werd al een voorstel gedaan voor de prijzen. Een jaarabonnement zou maar liefst 362 euro kosten een parkeerabonnement voor een maand 34,70 euro. Wil je één dag jouw auto parkeren dan ben je al zeven euro kwijt en als niet-treinreiziger zelfs 17 euro. Met dergelijke prijzen wordt het openbaar vervoer niet aantrekkelijker.

Parkings moeten gratis blijven

Met de PVDA ijveren we dat de parkings gratis blijven. Het is positief dat men in Tienen en Aarschot meer parkingplaatsen wil voorzien om het tekort op te vangen, maar niet dat ze deze betalend willen maken. Het is een taak van de steden en gemeentes om de parkings in eigen beheer te nemen en deze toegankelijk te houden voor iedereen.

Wil jij de parkings gratis houden? Teken dan onze petitie:

 

Doe je mee?